Terug naar overzicht

Etalagebenen/claudicatio intermittens

Etalagebenen/claudicatio intermittens

Wanneer lopen niet meer lukt…

Simon Wijnands is, samen met collega Patricia van der Burg, gespecialiseerd in claudicatio intermittens, ofwel etalagebenen. Hij vertelt u over zijn ervaringen over de behandeling van deze klachten:

De belangrijkste klacht waar veel mensen met etalagebenen tegenaan lopen is na een tijdje niet meer kunnen lopen vanwege de pijn in mn de kuiten. De pijn kan zo heftig zijn dat mensen het gevoel hebben dat er van alles afscheurt in hun been. Dit gebeurt soms al na 50 meter! 

Als mensen bij mij komen met dit soort klachten, zijn ze vaak al bij de huisarts en vaatchirurg geweest. Die heeft een verwijzing geschreven voor looptraining. “Waarom moet ik naar de fysio om te lopen? Dat doe ik de hele dag al.” Klopt! Toch gaan we op een andere manier naar het lopen kijken. 

Allereerst is het goed om te weten dat, ondanks dat het zo voelt, er niks kapot gaat in het been: de pijn wordt veroorzaakt door de verstopping van de slagaders in het been. Hierdoor kan er te weinig zuurstof bij de spieren komen, waardoor de spieren gaan verzuren. Dit verzuren kan zo heftig zijn dat mensen niet meer verder kúnnen lopen. Dit is altijd de start van mijn behandeling: uitleg geven. Want nu we dit weten, kunnen we veilig verder: het leren door de pijn heen lopen. De pijn zorgt er namelijk voor dat er nieuwe bloedvaatjes aangemaakt worden waardoor er dus meer zuurstof naar de spieren gaat.

Dat door de pijn heen lopen is makkelijker gezegd dan gedaan: de pijn kan echt heel heftig zijn. Toch weten we ook dat, als we stoppen met lopen, de pijn met een paar minuten weer weg is. Daar komt ook de naam vandaan: mensen lopen en krijgen pijn en staan dan even te “kijken” in een etalage om de pijn even te laten afzakken.

Mijn taak als fysiotherapeut is om mensen te begeleiden met het door de pijn heen lopen en te stimuleren om dit thuis ook te doen. Ik hoor wel eens dat iemand tegen me zegt: “ik loop de hele dag door”. Ja, maar gaat u dan ook door de pijn heen? Meestal is het antwoord nee. Natuurlijk is het goed om te blijven lopen, maar zolang de pijn niet wordt opgezocht, zullen er geen nieuwe bloedvaatjes aangesproken worden en heeft het voor de etalagebenen dus geen effect.

Heeft dat nu effect? Ja! Ik begeleid al een aantal jaar mensen met etalagebenen en zie bij heel veel mensen een toename van de loopafstand. Het is natuurlijk wel belangrijk dat mensen er zelf ook mee bezig zijn en blijven. 

Een voorbeeld uit de praktijk: een man met etalagebenen had ontzettend veel last toen hij de eerste keer bij mij kwam. Hij kon amper 100 meter lopen op de loopband. We zijn aan de gang gegaan en hij is zelf iedere dag door de pijn heen gaan lopen. Resultaat: aan het eind van het traject kon hij 10 km zonder pijn lopen! 

Dus heeft ú ook etalagebenen? Laat uw vaten controleren bij uw huisarts of vaatchirurg en ga naar uw fysiotherapeut voor looptraining: Er is zeker wat aan te doen!

Andere nieuwsitems