Title van de afbeelding
Duizeligheid
Terug naar overzicht

 

Duizeligheid

Op het spreekuur van de huisarts is duizeligheid een veel gehoorde klacht. Het is ook een klacht die sterk leeftijdsafhankelijk is. Met name bij mensen ouder dan 65 jaar komt duizeligheid veel voor. Duizeligheid kan als bedreigend worden ervaren: het brengt de mens letterlijk en figuurlijk uit balans. Er kan een gevoel van onzekerheid ontstaan dat veel invloed heeft in het dagelijkse leven. Zeker bij oudere mensen kan het soms leiden tot verlies van zelfstandigheid.

Een duizelig gevoel is moeilijk onder woorden te brengen. Niet iedereen bedoelt hetzelfde met het begrip duizeligheid. Er bestaan verschillende vormen van duizeligheid. Elke stoornis op één van de plaatsen in het evenwichtssysteem kan duizeligheid of evenwichtsklachten veroorzaken. Vooral een acute aandoening van het evenwichtsorgaan leidt tot heftige duizeligheid met misselijkheid en braken. Vaak ziet men de omgeving draaien of heeft men het gevoel zelf te draaien of opzij te worden geduwd. De klachten kunnen enkele seconden, maar ook weken duren.

Ook het diepe gevoel kan verstoord raken bij aandoeningen van het zenuwstelsel in de benen, bijvoorbeeld bij suikerziekte. Duizeligheid kan ook ontstaan bij een storing in de regelcentra in hersenstam en hersenen. Dit kan optreden bij een doorbloedingsstoornis, een laag bloedsuikergehalte of vergiftigingen door alcohol- of medicijngebruik. Kortom, duizeligheid kent vele oorzaken die het de patiënt en de arts niet makkelijk maken om met de klacht duizeligheid om te gaan.

Specialisatie behandeling duizeligheid

Twee van onze fysiotherapeuten zijn geschoold door het Apeldoorn Duizeligheidscentrum in het behandelen van duizeligheidsklachten, zoals BPPD (o.a. met de Epley manoeuvre) en vestibulaire uitval (o.a. met vestibulaire revalidatie oefentherapie).

Denkt u baat te hebben bij therapie of heeft u een verwijzing, neemt u dan contact met ons op. Dit kan natuurlijk ook als u nog aanvullende vragen heeft.