Title van de afbeelding
Rug- en Nektriatlon
Terug naar overzicht

 

Rug- en nektriatlon

Rugtriatlon is een trainingsprogramma voor mensen met chronische of steeds terugkerende rugklachten. Door deze klachten kunt u uw lichaam minder belasten. Door de rugtriatlon wordt het lichaam sterker en kan het meer aan. Het op de juiste manier trainen, ook als er pijn optreedt, zorgt ervoor dat de pijn in een aantal maanden vermindert en vaak zelfs volledig verdwijnt. Bij de rugtriatlon staan activiteit en belastbaarheid centraal en niet de pijn!

Een variatie op het programma van de rugtriatlon is de nektriatlon. Dit programma lijkt sterk op de rugtriatlon maar dan met de focus op uw nek.

Het programma

Voordat u met de rugtriatlon begint, krijgt u een intakegesprek en testen we uw lichamelijke conditie. Dit is heel belangrijk, zodat we op het juiste niveau met de oefeningen starten. Begint u met oefeningen op een te hoog niveau, dan leidt dat tot nog meer klachten. Maar op een te laag niveau beginnen is ook niet goed. U zult dan geen vooruitgang boeken. Elke maand worden uw oefeningen verzwaard zodat u de juiste resultaten boekt.

U krijgt oefeningen in de zaal en voor thuis. In de zaal oefenen we met losse gewichten en trekapparaten. Dit werkt beter dan trainen op fitnessapparaten, omdat die oefeningen minder lijken op activiteiten die mensen in het dagelijks leven doen.  

De rol van de fysiotherapeut

De fysiotherapeut legt de oefeningen voor thuis en in de zaal uit en kijkt of u de oefeningen op de juiste manier doet. Ook wordt controleert of u het programma goed opbouwd.
Is uw algehele conditie slecht? Dan zal de fysiotherapeut u adviseren dit te verbeteren. Uit onderzoek weten we namelijk dat een verbetering van de algehele conditie een verbetering van de belastbaarheid van het lichaam geeft. U krijgt een trainingsboek waarin u opschrijft wat u allemaal doet. Daarnaast meten we regelmatig uw conditie. Zo kunt u zien dat u vooruitgaat.

Duur van de rugtriatlon

De rugtriatlon duur één jaar. Dat is lang, maar nodig om een goed resultaat te krijgen. De reden dat mensen niet actief zijn, chronische of steeds terugkerende rugklachten hebben, komt doordat bepaalde weefsels in het lichaam zwak of beschadigd zijn. Deze weefsels, die de zwakste schakel in de keten van het lichaam vormen, zijn voor ons het uitgangspunt van de training. Deze weefsels kunnen zich namelijk maar zeer langzaam aanpassen. Bouw je een trainingsprogramma te snel op, dan ontstaan er nieuwe klachten. De spieren kunnen dan bijvoorbeeld wel een nieuwe oefening aan, maar pezen, banden en kraakbeen nog niet. Het is dus heel belangrijk om het trainingsprogramma langzaam maar gestaag op te bouwen. Dan wordt het optimale resultaat bereikt.

Kosten Rug- en nektriatlon

De kosten van de eerste drie maanden kan door uw zorgverzekeraar vergoed worden als u voldoende aanvullend verzekerd bent. Dit zijn ongeveer 15 trainingen inclusief de intake. Na drie maanden stopt deze vergoeding. Vanaf maand vier tot aan het einde van het programma zijn de kosten van een lidmaatschap € 51,50 per maand.