Title van de afbeelding
Oncologie fysiotherapie
Terug naar overzicht

 

Oncologie fysiotherapie

Oncologische fysiotherapie staat voor herstel en balans. De oncologiefysiotherapeut richt zich op de problemen die ontstaan tijdens en na de behandeling van kanker. Dit kan zowel problemen zijn als gevolg van de aandoening zelf of van de medische behandelingen, zoals:

  • Pijn
  • Spanningsklachten
  • Littekenweefsel
  • Fibrose (verklevingen)
  • Huidveranderingen
  • Stijfheid van gewrichten en spieren
  • Lymfoedeem
  • Verstoorde lichaamsbeleving
  • Spierzwakte
  • Conditieverlies en vermoeidheid

 

Oncologie fysiotherapie in elke stadium van kanker

Als de kanker net ontdekt is en de behandeling in het ziekenhuis gaat starten, kan de fysiotherapeut u begeleiden bij het optimaliseren van uw conditie en helpen bij spannningsklachten. U gaat dan zo fit mogelijk aan uw behandeling beginnen en dit komt uw herstel ten goede.

Tijdens de herstelfase ligt het accent op bijvoorbeeld het versoepelen van het littekenweefsel, het bestrijden van lymfoedeem (door lymfdrainage of lymftaping). Maar ook bij stijfheid van gewrichten door de operatie of bestraling en conditieverlies kan de fysiotherapeut een rol spelen.

Vermoeidheid

Dit is een bijverschijnsel van zowel chemotherapie als bestraling en de fysiotherapeut kan met een trainingsprogramma de vermoeidheid proberen te beperken en u eventueel helpen bij hervatten van uw werk. Bij spanningsklachten kan de fysiotherapeut ondersteunen en coachen.

Kwaliteit van het leven

Als genezing niet meer mogelijk is, staat de kwaliteit van het leven centraal. De fysiotherapeut kan in deze fase helpen om de conditie zo goed mogelijk te houden door een trainingsprogramma op te stellen. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid en pijn, maar ook vermindering van angst door middel van ontspanningsoefeningen.

De oncologiefysiotherapeut heeft naast de taak bij het behandelen en begeleiden van oncologische patiënten ook een coachende en adviserende rol voor zijn collega fysiotherapeuten, de huisartsen en andere hulpverleners. Zo kan een patiënt, die elders onder behandeling is, met een gerichte vraagstelling voor een éénmalig consult naar de oncologiefysiotherapeut verwezen worden.

Denkt u baat te hebben met deze therapie of heeft u een doorverwijzing van uw huisarts of specialist? Neemt u dan contact met ons op.

Voor meer informatie over Oedeem fysiotherapie kunt u terecht op de website van de Nederlandse vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie (NFVL) of klik hier.

Vergoeding en verwijzing

Vraagt u zich af of u een verwijzing nodig heeft? En wilt u weten of u (voldoende) verzekerd bent? Belt u dan gerust met onze praktijk voor meer informatie.