Title van de afbeelding
MS Beweeggroep
Terug naar overzicht

 

MS Beweeggroep

Multiple sclerose (MS) is geen spierziekte, zoals vaak wordt gedacht, maar een aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Dit stelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Bij MS is de isolatie- en beschermlaag rondom de zenuwen beschadigd (er zitten ‘plaques’ op), wat ervoor zorgt dat prikkels vanuit de hersenen naar de rest van het lichaam niet goed ‘geleid’ worden. Hierdoor kan er verslapping en uitval van spieren ontstaan. Er zijn verschillende vormen van MS, die allemaal anders verlopen. Wel is MS een chronische aandoening, dit kan niet meer over gaan.

Klachten/symptomen bij MS

U ervaart krachtsvermindering, stijfheid, pijn, vermoeidheid, gevoelsstoornissen en u kunt visus(zicht)problemen ervaren.

MS en fysiotherapie

Behandelvormen bij MS zijn medicatie (onder behandeling bij de neuroloog), ergotherapie en fysiotherapie. Hoewel MS niet te genezen is, kan fysiotherapie wel zeker van waarde zijn.

Allereerst is het namelijk erg belangrijk voor mensen met MS om te blijven bewegen. Dit om de spieren soepel en actief te houden zodat de functie en kracht zo veel mogelijk wordt behouden. Daarnaast krijgen mensen vaak een fit en energiek gevoel van bewegen, waardoor vermoeidheid kan afnemen. Ook kan een fysiotherapeut ‘symptomen bestrijden’; behandelen zodat pijndemping optreedt of stijfheid tegen gaat.

MS Beweeggroep

Bij fysiotherapie Eerbeek en Loenen is een beweeggroep voor MS patiënten opgericht. Deze beweeggroep is een leuke manier voor MS patiënten om in beweging te blijven, onder begeleiding van een fysiotherapeut. Bijkomend voordeel is dat u ook andere MS patiënten leert kennen en dat u ervaringen kan delen met elkaar.

In de beweeggroep wordt er altijd gezamenlijk gestart en geëindigd (warming-up en cooling down). In het middenstuk is er voor iedereen ruimte om individueel te trainen, aan de hand van een persoonlijk opgesteld oefenprogramma. Er wordt veel aandacht besteed aan algehele conditie en spierkracht, maar ook aan stabiliteit (balans en coördinatie) en ontspanning. 

Verwijzing voor de MS Beweeggroep

Bent u geïnteresseerd of vraagt u zich af of het MS-beweegprogramma iets voor u is? Kom eens een kijkje nemen tijdens het oefenuur! U bent van harte welkom.

Deelname aan het MS beweegprogramma wordt veelal door de zorgverzekeraar vergoedt, hiervoor heeft u wel een verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Herkent u zich in bovenstaande of heeft u een doorverwijzing van bijvoorbeeld uw huisarts of neuroloog? Neemt u dan contact met ons op.

Vergoeding en verwijzing

Vraagt u zich af of u een verwijzing nodig heeft? En wilt u weten of u (voldoende) verzekerd bent? Belt u dan gerust met onze praktijk voor meer informatie.