Title van de afbeelding
COPD Beweegprogramma
Terug naar overzicht

 

COPD Beweegprogramma

In onze praktijk kunnen COPD patiënten met een lichte vorm van deze aandoening (GOLD1 of 2 classificatie) deelnemen aan ons beweegprogramma.

COPD (Chronic Obstructrive Pulmonairy Diseases) is de verzamelnaam voor longemfyseem en chronische bronchitis.

Oorzaken en klachten COPD

Verreweg de belangrijkste oorzaak van COPD is (mee)roken. Maar ook langdurig werken in een slechte omgeving met bijvoorbeeld veel metaal- en steenstofdeeltjes in de lucht. Beide veroorzaken een lang aanhoudende ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. De beschadiging van het slijmvlies treedt geleidelijk op waardoor de klachten vaak pas na het 40e levensjaar merkbaar worden. Soms ook speelt erfelijkheid een rol. Klachten zijn hoesten, slijm opgeven, piepende ademhaling en kortademigheid bij inspanning.

Waarom een beweegprogramma volgen? 

Voelt u zich benauwd wanneer u zich inspant? Heeft u ook last van hoestbuien? U zult denken, dat het beter is om lichamelijke inspanning te vermijden om zo uw benauwdheid te verminderen, maar juist het tegenovergestelde is waar!

Als u COPD heeft is het extra belangrijk dat u beweegt. Door minder te bewegen zullen uw klachten juist toenemen en zullen uw mogelijkheden steeds verder afnemen. Bewegen geeft lucht!

Om u te helpen in beweging te komen en te blijven is het beweegprogramma COPD ontwikkeld. De fysiotherapeut zal beginnen met een eerste gesprek en het afnemen van een aantal testen. Hierdoor kan de fysiotherapeut u een programma op maat aanbieden. De testen laten zien wat uw huidige conditie is en welke bewegingen u kunt maken. Na afloop van het programma zal de fysiotherapeut u opnieuw testen en de resultaten en de voortgang met u bespreken.  Tijdens het programma heeft u regelmatig individuele gesprekken met de fysiotherapeut. Het trainingsprogramma vindt plaats in groepsverband met andere COPD patiënten zodat u elkaar kunt steunen en stimuleren en ervaringen kunt uitwisselen.

Het beweegprogramma COPD bestaat uit drie stappen:

Stap 1: eerste gesprek en testen

U ontvangt na aanmelding informatie en een korte vragenlijst. De ingevulde vragenlijst wordt tijdens het eerste gesprek met u besproken. Daarna volgen de testen; een beweegervaringstest, een fitheidstest en een aantal gezondheidstesten. Op basis van uw medische gegevens en de informatie uit de testen kan de fysiotherapeut u adviseren deel te nemen aan het programma, ergens anders te gaan trainen of u verwijzen naar uw huisarts of specialist.

Stap 2: trainingsprogramma

In twaalf weken doorloopt u een schema, waarbij de belasting geleidelijk wordt opgevoerd. Nadruk ligt op het vergroten van uw uithoudingsvermogen, maar ook de kracht van ademhalingsspieren en beenspieren is erg belangrijk. Plezier in bewegen is het allerbelangrijkste, want alleen dan zult u ook na afloop van het programma blijven bewegen.    

Stap 3: dagelijks (blijven) bewegen

Tijdens het beweegprogramma COPD leert u om zelfstandig en gezond te bewegen. Na afloop van het programma worden de resultaten samen met u besproken en krijgt u advies welke vormen van bewegen goed bij u en uw situatie passen.

Verwijzing COPD beweegprogramma

Voor deelname aan het beweegprogramma COPD heeft u een verwijzing van uw huisarts of longarts nodig. Vrijwel alle verzekeraars vergoeden het COPD beweegprogramma. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van uw aanvullende polis. Heeft u nog vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Wilt u meer informatie over COPD?  Klik hier