Title van de afbeelding
Claudicatio
Terug naar overzicht

 

Claudicatio / etalagebenen

Claudicatio Intermittens, oftewel etalagebenen, veroorzaakt pijn in de kuit, bovenbenen of de bilspieren. Dit ontstaat door een vernauwing van de beenslagaders door verkalking. Deze vernauwingen zorgen voor een slechte doorbloeding. Veel mensen krijgen dan pijn. Bijvoorbeeld na een eindje lopen krijgt u last van een krampachtige pijn in uw been. Verder lopen lijkt niet meer mogelijk. Na een paar minuten rust gaat het over. De pijn zit in de kuit in de bovenbenen of de bilspieren. Dit is afhankelijk van de plaats van de vernauwing. Sommige mensen hebben alleen last na een flink eind lopen. Om de pijn vervolgens te vermijden lopen mensen op een verkeerde manier. Dit kost extra energie en zuurstof en zorgt ook voor blessures. Looptraining onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut is dé manier om etalagebenen aan te pakken. De training zorgt voor de aanmaak van nieuwe vaten en daarnaast verbetert uw looptechniek. De nieuwe vaten zorgen voor meer zuurstof en de verbeterde looptechniek voor een afname van het zuurstofverbruik. Hierdoor verminderen uw pijnklachten. 

Hoe ziet onze looptraining eruit?

U bespreekt eerst met uw fysiotherapeut uw klachten. Daarna vult u een vragenlijst in. Als laatste stapt u op de loopband voor een test. Met al deze gegevens maakt de fysiotherapeut uw plan van aanpak.

In de eerste drie maanden traint u twee tot drie keer per week onder begeleiding van uw fysiotherapeut. U gaat leren om door de pijn heen te lopen. Als het nodig is gaat u werken aan een betere looptechniek. Voor een goed resultaat dient u zelf ook dagelijks thuis te trainen. Het succes van deze training bepaalt u zelf met uw inzet. Na deze eerste drie maanden bouwt de fysiotherapeut de begeleiding af en traint u steeds meer zelfstandig. Naast de looptraining is er ook aandacht voor voldoende beweging, gezonde voeding en eventueel stoppen met roken.  

Het behandeltraject duurt in totaal een jaar. Tijdens het hele traject heeft u regelmatig evaluatiemomenten met uw fysiotherapeut over uw resultaten.

Vergoeding en verwijzing

De eerste 37 behandelingen vallen onder uw basisverzekering. Voor deze looptraining heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist waarna u zich kunt aanmelden bij onze praktijk.

FysioFit na onze looptraining

Als u klaar bent met uw looptraining, is het voor u belangrijk om te blijven bewegen. FysioFit is een mogelijkheid om te blijven trainen in groepsverband, onder begeleiding van een fysiotherapeut. Ook hier krijgt u een persoonlijk trainingsprogramma en sport u in een kleine groep. Gezelligheid van een groep en individuele aandacht van een enthousiaste fysiotherapeut, dat is FysioFit!