Title van de afbeelding
Beweegprogramma oncologische revalidatie
Terug naar overzicht

 

Beweegprogramma Oncologische Revalidatie: “Bewegen met kanker”

Momenteel krijgt ruim één op de drie mensen in Nederland een bepaalde vorm van kanker. Het beweegprogramma Oncologische Revalidatie is bedoeld voor alle patiënten die tijdens of na de behandelperiode willen werken aan hun fysieke conditie en kwaliteit van leven onder begeleiding van een fysiotherapeut. Alle patiënten kunnen deelnemen, ook als u geen zicht meer heeft op genezing. De doelstelling zal per patiënt verschillen.

Kanker, of de behandeling ervan, geeft vaak klachten zoals vermoeidheid waardoor zowel fysieke als sociale problemen ontstaan. Om tijdens of na kanker weer op een goede manier verder te kunnen leven is het nodig om uw algehele conditie te verbeteren. Dit komt ook ten goede van uw sociale leven omdat u door een verbeterde conditie meer activiteiten kunt ondernemen en/of weer deel kan nemen aan het arbeidsproces.

Wat houdt het beweegprogramma in?

Het programma Oncologische Revalidatie duurt een jaar en is een carrouselprogramma. Dat wil zeggen dat u op elk moment kan in- en uitstromen. Daarnaast wordt er geen onderscheid in type kanker gemaakt. Het programma begint met een intake door de fysiotherapeut. Daarin worden alle benodigde medische gegevens uit de verwijzing genoteerd, aangevuld met informatie van uzelf en enkele vragenlijsten. Als beginmeting neemt de fysiotherapeut enkele testen bij u af.

Met al deze gegevens maakt de fysiotherapeut een programma voor u van 11 weken, met twee groepstrainingen/bijeenkomsten per week. Dit wordt afgebouwd naar één groepstraining per week, gedurende 3 maanden. Na 6 maanden is er een moment van individuele coaching/testen.

Indien nodig wordt het programma nog 3 maanden voortgezet op basis van eens per week. Na 12 maanden is er een nazorgbijeenkomst met wederom individuele coaching en testen. De bijeenkomsten vinden plaats op vaste tijden in de week en duren een uur. De groepsgrootte is maximaal vijf tot negen personen. We werken in de groepen met mensen met verschillende belastbaarheidsniveaus, verschillend stadium van behandeling en verschillende prognoses.

Verwijzing beweegprogramma Oncologische Revalidatie

In onze praktijk is een gespecialiseerde Oncologiefysiotherapeut werkzaam die tevens ook werkt als oedeemfysiotherapeut. Deelname aan de Oncologische Revalidatie is alleen mogelijk op verwijzing van arts, specialist, mammacare verpleegkundige of oncologieverpleegkundige.
Oncologiepatiënten vallen in relatie tot vergoedingen onder de “chronische aandoeningen”. Dit betekent dat de eerste 20 behandelingen voor rekening zijn van de aanvullende verzekering van de patiënt, dan wel voor eigen kosten van de patiënt. De vervolgbehandelingen worden vergoedt vanuit de basisverzekering. 

In dit beweegprogramma is de landelijke Richtlijn voor Oncologische Revalidatie meegenomen. De richtlijn is opgesteld door de Vereniging van Integrale Kankercentra (VIKC), in samenwerking met het KNGF.

Vergoeding en verwijzing

Vraagt u zich af of u een verwijzing nodig heeft? En wilt u weten of u (voldoende) verzekerd bent? Belt u dan gerust met onze praktijk voor meer informatie.