Terug naar overzicht

Wat doen wij naast behandelen nog meer?

Wat doen wij naast behandelen nog meer?

Ik ben Bart Hesselink en naast manueel fysiotherapeut en arbeidsfysiotherapeut ben ik praktijkhouder. Sinds 2015 ben ik samen met Frank van Engen en Peep Oude Vrielink verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de praktijk.

Als fysiotherapeut behandelen mijn collega’s en ik patiënten. Individueel en in groepsverband. In de praktijk en aan huis. Maar naast deze fysiotherapeutische behandelingen doen wij nog meer. Daar vertel ik graag wat meer over.

Naast het behandelen is het belangrijk om onze kennis op peil te houden en de ontwikkelingen bij te blijven. Dit doen wij door regelmatig overdag, in de avond en soms zelfs in het weekend op pad te gaan naar cursussen en opleidingen. Deze cursussen zijn gericht op het gebied van het specialisme en interessegebied van de fysiotherapeut.

Ook zijn wij actief in intervisiegroepen. Dit zijn kleine groepjes van fysiotherapeuten uit onze omgeving waarbij wij onderling informatie uitwisselen en casuïstiek bespreken. Het is nuttig en interessant om collega’s uit andere praktijken te spreken. Zo leer je van elkaar!

De cursussen, opleidingen en intervisiebijeenkomsten zijn niet alleen zeer interessant, deze activiteiten zijn ook noodzakelijk om aan accreditatiepunten te komen. Jaarlijks zijn wij verplicht om een aantal accreditatiepunten te behalen om werkzaam te kunnen zijn als fysiotherapeut.

In onze regio zijn ook veel netwerkbijeenkomsten waar we aan deelnemen. Dit zijn netwerken gericht op een specialisme. Zo zitten we in een schoudernetwerk, COPD-netwerk, parkinsonnetwerk en nog veel meer. Een aantal keer per jaar komen we samen om de nieuwste ontwikkelingen in ons vakgebied te bespreken.

Hoe is dat voor mij?

Ik ben als manueel en arbeidsfysiotherapeut dagelijks bezig met het bewegend functioneren. Mijn expertise richt zich op het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Als arbeidsfysiotherapeut houd ik mij bezig met de werkhouding, zoals achter de computer, aan de lopende band en bijvoorbeeld de zitpositie in de auto. Maar ook met tiltechnieken en het verkrijgen van inzicht in werkwijze. Ik ben dan ook regelmatig in bedrijven in de regio te vinden om mee te kijken en advies te geven.

Als praktijkhouders hebben Frank, Peep en ik uiteraard nog meer taken. Zo ben ik actief om de dagelijkse gang in de praktijk te optimaliseren. Hierbij kunt u denken aan alle benodigde zaken zoals het kunnen gebruiken van de computers en telefoons, maar ook het onderhoud van het pand en materiaal in de praktijk. En dat is heel breed. Van de aanwezigheid van oefenmateriaal tot het functioneren van de verlichting op de parkeerplaats.

Momenteel zijn we erg actief op onze nieuwe locatie in Beekbergen om daar de praktijk naar onze eigen hand te zetten. Er zijn al de nodige veranderingen doorgevoerd. Zo is er een baliefunctie gecreëerd, de voordeur en de wachtkamer zijn tijdens de openingstijden te gebruiken en het team is uitgebreid.

Naast de dagelijkse praktijkvoering en zijn wij als maatschap erg actief in verschillende regionale werkgroepen en netwerken van praktijken. Hier nemen meerdere gelijkgestemde praktijken uit de regio Apeldoorn-Zutphen aan deel. Zo zorgen we samen dat de patiëntenzorg in de regio de hoogst mogelijke kwaliteit heeft!

U leest, onze taken zijn veel breder dan alleen fysiotherapeutisch behandelen. Dit maakt ons werk nog leuker en interessanter. Ons vak is altijd in beweging!

Andere nieuwsitems