Terug naar overzicht

Fysiotherapie na corona

Fysiotherapie na corona

Patricia van der Burg is, samen met haar collega's Bibi Nuijen en Sylvia Karsenbarg, gespecialiseerd in klachten na corona. Patricia vertelt u graag over fysiotherapie na corona:

Iedereen kent tegenwoordig wel iemand die corona heeft gehad. Het is op dit moment zo actueel dat je er niet omheen kan. Ik vertel u graag wat wij in de praktijk doen.

Een besmetting met het coronavirus (COVID-19) kan een forse impact hebben op de gezondheid. Het is erg wisselend hoelang het duurt voordat iemand hersteld is van COVID-19. Een grote groep mensen herstelt zonder dat ze extra zorg nodig hebben. In sommige gevallen is fysiotherapie, al dan niet in combinatie met psychosomatische hulp, ergotherapie, logopedie en/of diëtetiek aan te raden om het herstel te bevorderen.

Sinds 2020 bieden wij revalidatie van ex-coronapatiënten aan. Zowel aan mensen die opgenomen zijn in het ziekenhuis, als aan mensen die thuis ziek waren en herstellende zijn. Wat ik merk is dat elke patiënt weer anders is, wat het werk uitdagend maakt. Vaak kunnen mensen minder dan voorheen en ziet hun leven er op dit moment heel anders uit. Dit kan bijvoorbeeld komen door benauwdheidsklachten of een verminderde spierkracht in de armen en benen. 

De behandeling van patiënten met long-COVID is maatwerk, omdat de belastbaarheid (datgene wat iemand aankan) continu wisselt. De behandeling moet daar voortdurend op worden aangepast. Daarnaast staat voorop dat we multidisciplinair samenwerken, met bijvoorbeeld een ergotherapeut, diëtist, logopedist en psychosomatische fysiotherapeut. Doordat de lijntjes kort zijn, kan een passende behandeling snel ingezet worden.

Ik ben gespecialiseerde (long)fysiotherapeut waarbij ik, samen met een aantal andere collega’s, een extra scholing heb gevolgd in de behandeling van ex-COVID-19-patiënten. Daarnaast zijn we op de hoogte van de laatste inzichten (o.a. door samenwerking met het longnetwerk Apeldoorn) voor de meest optimale behandeling van herstellende coronapatiënten. Het was een logische stap dat ik ook ex-coronapatiënten zou gaan behandelen omdat ik al met longpatiënten werk in de praktijk.

Wat houdt de behandeling in? We doen eerst een intake en een onderzoek en nemen daarbij vragenlijsten en testen af. We maken persoonlijke doelen en kijken samen wat er nodig is. Zo kan de behandeling bestaan uit het adviseren over de opbouw van de belastbaarheid, het doornemen van ademhalingstechnieken en trainen van ademhalingsspieren, opbouw van de fysieke capaciteit en/of fysieke activiteit met voorlichting en oefentherapie.  Gemiddeld start iemand met 1 à 2 x per week voor 3 maanden, maar als het nodig is, kan dit een langer traject worden. Dit is heel wisselend per persoon. We houden daarbij in rust en inspanning de zuurstofsaturatie en hartfrequentie in de gaten. Ook gebruiken we een schaal voor kortademigheid en vermoeidheid. We zorgen voor een rustige, gegradeerde opbouw van trainingsintensiteit en -frequentie op basis van de hulpvraag en behandeldoelen en de mogelijkheden van de patiënt. 

Daarnaast kan het doormaken van een corona-infectie en opname in het ziekenhuis een enorme impact hebben op de mentale gesteldheid van een patiënt en doen we een intake bij onze psychosomatische fysiotherapeut Marlies.      

Het is allemaal nog zo nieuw en er wordt veel onderzoek naar gedaan. We krijgen steeds meer vat op de behandeling van post-COVID-patiënten. Zo weten we dat iemand die met ernstige corona in het ziekenhuis belandt, wonderbaarlijk snel kan herstellen. Iemand die thuis uitziekt kan daarentegen veel langer klachten blijven houden.

Het mooiste wat ik vind aan de behandeling van ex-COVID patiënten dat het maatwerk is en dat je iemand kan helpen om zijn leven weer op te pakken en bijvoorbeeld weer kan gaan werken, zijn kinderen naar school kan brengen en bijvoorbeeld weer sociale activiteiten kan doen.                                                                                Wanneer kunt u bij ons terecht? Als u een verwijzing heeft van de huisarts of specialist.     Wat wordt er vergoed? Het basispakket vergoedt maximaal 50 fysio- of oefentherapeutische sessies, 8 uur ergotherapie en 7 uur diëtetiek binnen maximaal 6 maanden. Om voor vergoeding van herstelzorg in aanmerking te komen moet u toestemming geven voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek. Let op: uw eigen risico bent u wel eerst kwijt.

Ervaringen van patiënten:

Marinus Derksen vertelt:

Corona heeft een hele impact in je dagelijks leven, zeker wanneer je in mijn geval in het ziekenhuis hebt gelegen. Traplopen of een ommetje is vermoeiend en kost veel inspanning.

Het ziekenhuis start gelijk met fysiotherapie en er wordt aangeraden dit ook thuis te blijven volgen.

Na een intakegesprek met therapeut Bibi Nuijen van “Praktijk voor fysiotherapie Eerbeek en Loenen” werd er een plan opgesteld om met de therapie te starten. Het doel zal voor iedereen verschillend zijn, in mijn geval de longinhoud en spierkracht te verbeteren.

Oefeningen zoals fietsen, loopband, gewichten etc. en tussendoor rust nemen en niet over je grens gaan. Bibi geeft aan hoe ik het beste met mijn ademhaling om kan gaan en legt uit waarom.

Elke week merkte ik dat er verbetering was, meer luchtinhoud, niet zo snel meer buiten adem en spieren werden sterker. Oefeningen worden hierop aangepast.

Ik ben nog niet klaar met de fysiotherapie, maar dit is wel de juiste stap voor mij geweest, een goed herstel onder deskundige begeleiding.

Tonnie Bouwmeester vertelt:

Ik ben Tonnie Bouwmeester en er is mij gevraagd om iets te schrijven over corona en de longfysio na corona. Ik heb helemaal geen klachten vooraf van corona gehad. Ik was alleen maar heel erg moe, daardoor overviel het me zo. In het begin ben ik thuis gebleven, maar toen het niet meer ging ben ik opgenomen in het ziekenhuis, want het zuurstof in mijn bloed was te laag. Gelukkig herstelde ik en na 10 dagen mocht ik naar huis, wat was ik blij!

De longarts zei me, voor elke dag dat je in het ziekenhuis hebt gelegen moet je 10 dagen thuis herstellen, poeh dacht ik, dat is dan 100 dagen, dat was gauw gerekend. De tweede dag dat ik thuis was kwam Patricia van der Burg bij me voor de longfysio. Ze heeft alles opgeschreven hoe het allemaal was gegaan, maar voor oefeningen was het nog te vroeg, eerst maar even bijkomen zei ze. De week daarop begonnen we met lichte oefeningen.

Ik ben nu in Eerbeek aan het oefenen en daar begeleidt zij me persoonlijk. Ze ziet ook goed wat ik kan en dat geeft een rustig gevoel. Ik ben blij dat ik haar heb leren kennen, al is de aanleiding daarvan niet zo leuk natuurlijk. Ik voel zelf dat ik weer aardig op mijn oude kunnen zit!! Voor longfysio krijg je 50 keer vergoed na corona, maar ik denk dat ik die niet allemaal nodig zal hebben. Ik denk dat ik veel geluk heb gehad!! Patricia ik wil je graag bedanken voor al je inzet.

 

 

 

 

 

Andere nieuwsitems